OBERMEYER Planen + Beraten GmbHOBERMEYER Planen + Beraten GmbH
Flöha, 12.09.2014
Facade of the former spinning mill
Play street
Child-friendly stairwell

Opening of Nursery School in Flöha

After a construction period of almost two years the Flöha children's village, the largest of its kind in Saxony, was ceremoniously inaugurated on 29th August 2014.
 
Flöha municipality ordered the conversion of the listed shed building "Alte Baumwolle" at a cost of 9.4 million Euro, in order to use the old mill area as a nursery school. On a gross floor area of 8 322 m² more than 370 children can now be looked after in crèches, kindergartens and after-school care centres.

In implementing the project it was necessary to adhere to extensive requirements in respect of monument conservation.Thus parts of the historic shed roof, for example, had to be preserved and integrated into the design.

The historic clinker facades had to be rehabilitated in line with accepted conservation practice, too. Generous floor openings and recesses in the terraces afford visual connections between the storeys and lend the old industrial building an airiness and plenty of light.

The groups of houses are structured according to the historic building stock. Arranged between the two-storey buildings are playing terraces for the individual groups. A particular focus was placed here on the child-friendly configuration.

In addition the complex accommodates the administrative departments and a dining-hall for the future townhall which is due to move in there once further rehabilitation works have been carried out to the existing buildings.

OBERMEYER Chemnitz was commissioned with the general planning of the nursery school through all service phases and received a separate order to design and supervise the implementation of the outdoor playground in parallel.