OBERMEYER Planen + Beraten GmbHOBERMEYER Planen + Beraten GmbH

Munich, 10.12.2018

Changsha West Railway City from above.
Changsha West Railway City from above.
Model of the new city district from the north.
Model of the new city district from the north.
Modern architecture and diverse green spaces characterize Changsha West Railway City.
Modern architecture and diverse green spaces characterize Changsha West Railway City.
The station building was also designed by OBERMEYER.
The station building was also designed by OBERMEYER. Pictures: OBERMEYER
OBERMEYER wins first prize for urban design of Changsha West Railway City, China

OBERMEYER has won the first prize in the international competition for the urban design of Changsha West Railway City. Changsha is the capital of the southern Chinese province of Hunan. The Obermeyer design integrates ecologically a well-connected transportation hub with a diversified life style destination in the west of Changsha.


The competitors were renowned international design firms like the studio of Arata Isozaki – a famous and very influential Japanese architect.

With the West Railway City the 7-million-inhabitant-city Changsha will get a new district in the west of the Xiangjiang River covering 35 km² in total, thereof 17.2 km² of urban design core area. This railway hub provides access to the whole country through the 27.000 km long Chinese high speed railway network. The new part of the city shall provide shelter for 130.000 future inhabitants.

Now OBERMEYER is in charge of consolidating the urban design and will complete the its optimization as well as assemble the design guidelines regarding city features, open space and underground. The new city extension shall become a gateway area coordinating the surrounding industrial zones, while at the same time linking the nature-heritage with the Railway City.

Three landscape corridors in the east, south and north mark the ecological framework of the area with about 40 percent of green space. Concerning the level of space design, two landscape corridors embrace the railway station in their middle and extend northward, reaching the Huangjin River. There they connect with the third green axis.

As ecological urban design the West Railway City maintains the naturally discharging drainage system by retaining the main waterways derived from a GIS-analysis. This reduces the risk of local waterlogging and flooding. The natural water storage area follows linear parks, which act like a sponge and provide temporary rainwater storage.